Despre La Pedrera sau casa Milá

Din gama „ce să vizitez mai repede în Barcelona?”

Nu ştiu alții cum sunt, dar mie mi-e tare greu să ajung într-o destinație fantastică şi să prioritizez ceea ce urmează să vizitez. Pentru ca eu una aş vizita tot. Nu mă mulțumesc cu jumătăți de măsură 😁🙈 Dar timpul e limitat, trebuie să alegem … şi dacă e musai, e musai – am ales şi de această dată. Dar unele obiective au avut şi ele un cuvânt de spus, cum este exemplul capodoperei lui Gaudi – Casa Milá sau La Pedrera.

Am coborât la stația de metrou Diagonal. Apropos de metrou: rețeaua subterană este fantastică. Pun aici o poză.

Însă despre abonament şi conexiuni de transport în Barcelona nu acum. Acum mă concentrez pe a-mi grupa pozele şi amintirile adunate în vizitarea casei La Pedrera (casa Milá).

Intenția nostră la ceas de seară a fost de a vedea capodopera lui Gaudi îmbrăcată în strai luminos de sărbătoare, fiind 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. Cum s-ar spune am dat o fugă de o poză, dar întâmplarea face că La Pedrera era deschisă pentru vizitare, deşi era deja 19:30.

Ne-am bucurat de şansă şi am vizitat interiorul.

Ne-am minunat de ideile moderne ale lui Gaudi. Unele dintre ele ar fi foarte de actualitate într-o locuință contemporană. Plus că priveliştea a meritat efortul de a urca pe scări patru etaje lungi 😁

Am fost impresionată de uşile glisante alese pentru a separa bucătăria în zona de gătit şi cea de luat masa şi de uşile glisante care separau livingul. Pentru că am eu o fixație cu uşile glisante, asta mi-e destul de clar 😉 Cu această ocazie ne-am amintit cât am căutat noi acum cel puțin 10 ani (prin 2012 când ne-am luat apartamentul din Titan) o uşă glisantă bună pentru a separa camera copilei de livingroom şi ce greu a fost să o găsim, iar în această casă construită pe la începutul anilor 1900 găsim astfel de minuni.

O altă fixație de când era copila bebe mic: ştiu cât ne-am mai muncit să o spălăm în cada mare, apoi i-am luat cădiță, apoi i-am luat suport cu ventuze de stat în cada mare, dar ne durea spatele de fiecare dată. În baia mare a apartamentului vizitat în La Pedrera este o cădiță înălțată, pentru spălarea bebeluşilor 🙈🙈🙈 aş spune doh … iarăşi gândită pe la 1900 şi un pic. Ce bine ne-ar fi prins acum 9 ani 😁😋

Urmează podul casei. Aici o mega mare surpriză! Mi-am amintit de Pinocchio şi de Gepetto pentru că eram prinşi în … burta balenei 🐳🐋 Ştim că Gaudi şi-a gândit modelele inspirându-se din natură. Tot aici am aflat cum şi-a închipuit mânerele şi vizoarele. Despre scaune aflaserăm deja dim parcul Güel. Multă muncă şi mult suflet în spatele unor obiecte neînsuflețite.

Detalii foarte interesante despre casă se pot găsi aici: througheternity.com/en/blog/history/barcelona-casa-mila-la-pedrera-gaudi-guide.html

Şi cireaşa este pe acoperiş: ultimul nivel este dedicat cavalerilor care protejează casa.

Şi-am încălecat pe-o şa şi-n curând voi continua … cu alte minuni ale Barcelonei redescoperite în decembrie 2023.

La mulți ani şi un 2024 extraordinar de fain să avem cu toții 🥰

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns