Din gama „ce să vizitez mai repede în Barcelona?”
CosmoCaixa este un centru ştiințific care ar fascina un copil, dar ar încânta şi uşor întrista orice adult contemporan din România, doritor de a-l vizita. Este superlativul absolut al unei minți curioase, dornice de cunoaştere.
În România, superlativul relativ ar consta în muzeul Antipa, plus poate muzeul de geologie, plus prăfuitul muzeu tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida din parcul Carol. De ce relativ? Păi aş spune superlativ relativ la România, dar subțire comparativ cu alte centre ştiințifice din alte țări, care atrag prin experiment, joacă, atingere, curiozitate.
Iata de ce:
În primul rând aş zice eu – trebuie să vezi ca să crezi. Dacă poți implica activ şi simțul tactil, deja calea spre o bună înțelegere este deschisă. Exemplul din poză este globul cu plasmă.
Este fun – îl atingi, citeşti, te joci, înțelegi.
Următorul exemplu. Am învățat în draga mea facultate de Electronică, Telecomunicații şi Tehnologia Informației din cadrul UPB despre unde. Cum am învățat? Citind informații din cursuri vechi. Mi-am format o imagine vizuală în minte din ceea ce am citit. O lacrimă ar vrea să curgă în colțul ochiului când văd astfel de exponate:
Ai acces la un generator de unde. Poți observa amplitudinea, lungimea de undă, le vezi ca pe ceva palpabil, nu doar o informație abstractă scoasă din cărți prăfuite.
Poți vedea cum arată undele transversale şi longitudinale pe viu:
Al treilea exemplu: aici soțul meu a fost complet şocat, impresionat şi uşor trist, când am ajuns în dreptul camerei Wilson. Citez, dar din păcate nu pot reproduce mirarea şi tonul decât prin filmulețul de mai jos:
O altă temă abordată … să vedem ce alegem din opțiunile de jos:
Cred că aleg magnetismul. Cum poți înțelege câmpul magnetic? Desigur din cursurile de la facultate 😁 Cum altfel? Este o noțiune abstractă. Dar iată şi mai simplu, aşa, ca să priceapă şi copiii:
Trecem la altă temă: crearea universului, Big Bang-ul şi apariția timpului.
Trecem la straturile interne ale Pământului:
Trecem la pendulul lui Foucault care dovedeşte că Pământul se roteşte în jurul propriei axe:
Mai departe, către balonul cu aer cald, una din atracțiile cele mai vizibile din centrul ştiințific CosmoCaixa:
Ajungem la curba lui Gaus şi distribuția gausiană – o altă abstracție din cursurile de la facultate, care vizualizată prin experimentul de mai jos este floare la ureche:
Ce să mai vizităm? Oare meteoritul pe care-l poți atinge?
După ce am atins meteoritul, am câştigat superputeri 😁 Strălucirea!!! The glow!!!
Ok, mai departe!
Continuăm cu efectual Coandă:
Ajungem la vortex unde învârtim de zor placa experimentală:
Avansăm, teecem de ghețari, ADN, evoluția darwinistă, avem şi aici o poză faină:
Mai departe, către preferata mea din centrul ştiințific CosmoCaixa – pădurea inundată:
O minunăție, un întreg ecosistem într-o cameră imensă.
Mai departe mergem în Antarctica, să ne întâlnim cu pinguinii:
La prânz mergem la bufetul centrului şi savurăm cea mai rezonabilă masă de până acum din Barcelona. Coada mare, efortul însă merită. Cu forțe proaspete mai departe: rezolvăm probleme în laboratorul de mate, apoi lansăm fluturi în zbor:
Ultima poză cu expoziția dinozaurilor văzută de sus:
Închei cu ultimul filmuleț care arată cum se împrăştie semințele arborilor purtate de vânt:
Planetariul este şi el nelipsit din centrul CosmoCaixa, dar biletele se achiziționează separat.
O zi întreagă de experimente şi voie bună. Mulțumesc fratelui meu pentru recomandare şi recomand şi eu la rândul meu. Merită, pe bune!
Alte idei interesante:
👉 recomandâri publicații